SAYANG KOWG!

Thursday, 27 September 2012

Explorace di Hanoi, Vietnam




Hari ke dua di Vietnam. Sepanjang hari itu, kami mengadakan Explorace di sekitar bandar Hanoi, Vietnam. Kami telah dibahagikan kepada empat kumpulan di mana setiap satu kumpulan terdiri dari enam orang. Setiap satu kumpulan juga akan ada seorang pembantu yang berwarganegara Vietnam yang tahu berbahasa English.


Persaingan bermula pada jam 9 pagi. Cuba bayang nak kena bangun awal pagi, nak siap lagi, nak breakfast lagi. Adoyai! Memang mengantuk sangat. Tapi disebabkan perasaan nak menang berkobar-kobar, terus jadi bersemangat. Lagi best, kami bukan jalan kaki, kami naik beca nak bergerak dari satu tempat ke tempat yang lain. 





Check point pertama kami ialah Hanoi Opera House. Sampai kat sana, kami dapat satu task. Kami kena cari Hilton Hanoi Opera House. Susah jugak sebab tersembunyi. Tapi akhirnya jumpa jugak bila 10 minit mencari.




Kemudian kami kena cari perempuan Vietnam yang memakai pakaian tradisi mereka yang digelar Ao Dai dengan topi Vietnam (nama apa aku lupa topi tu). Punyalah susah kami mencari. Tapi last-last jumpa jugak dalam Hilton Hanoi Opera House.




Kemudia kami bergerak ke tempat lain. Tapi sumpah aku dah tak ingat kat mana pula destinasi kami. Jadi, aku just letak gambar kat bawah yang tak ikut susunan task kami.




Kami tengah beratur. Kami kena beli aiskrim kat sini. Kena makan dua batang seorang dalam masa 30 saat. Memang tak mampu lah kami. Tapi kami main ngelat. Kami bagi orang lain makan. Haha. Tapi aku lupa lah nama kedai apa. Tapi dikatakan kedai aiskrim paling popular kat Hanoi. Tapi tak sedap pun. Haha..




Ini salah satu penjara kat Hanoi. Maison Centrale. Kat sini susah sikit. Kami kena cari gambar salah seorang Mat Saleh yang pernah dipenjarakan dalam penjara ini (tak ingat nama Mat Saleh tu). Susah gila! Bukan satu dua gambar, banyak gambar nak kena tengok.




Bila tengok gambar ini. Memang aku tergelak. Kami kena cari kedai lukisan gambar. Dan kena cari lukisan gambar paling mahal kat kedai tu. Pastu aku nampak ada satu kedai besar gila. Aku dah yakin bahawa kedai besar sah-sah la ada lukisan yang sangat mahal. Bila masuk, tanya kat pak guard, rupanya diorang sedang buat exhibition! Diorang tak jual lukisan. Malu tak terkata. Itulah sapa suruh tak pandai baca bahasa Vietnam.






Ini pula kat Dong Xuan Market. Kat sini lagi best. kami kena beli snake wine, satu jenis perfume (dia bagi jenama tapi aku dah tak ingat jenama apa) Vietnam coins collection dan macam - macam lagi. Memang susah lah. Ada dua barang aja yang jumpa. Haha..


Then kami tamat dalam pukul 5.30 petang. Memang penat sangat-sangat. Tapi sangat best sebab dapat jalan-jalan kat bandar Vietnam. part paling best, bila destinasi terakhir, kami dah tak boleh naik beca. Kami kena lari ke Hotel Silk Path (tempat penginapan kami). Dah la jauh gila. Tapi alhamdulillah, kami dapat tempat ke- 2!



Post a Comment