SAYANG KOWG!

Thursday, 20 September 2012

Review Filem - Resident Evil : Retribution






Semalam aku sampai kat One Utama, tanpa aku set dalam otak nak tengok cerita apa. Memang tak plan pun. Tiba-tiba nampak poster filem Resident Evil : Retribution. Aku fikir banyak kali sama ada nak tengok atau tak. Puncanya, aku tak pernah tengok filem Resident Evil sebelum ini.





Bila masuk pawagam cerita Resident Evil : Retribution 2D ini pula, satu lagi masalah, subtitle tak ada! Ya Allah. Aku dah lah payah nak tangkap orang putih bercakap. Cepat sangat. Dan aku memerlukan subtitle untuk faham jalan cerita. Tapi malangnya, subtitle tak ada!


Aku tak pernah tengok filem ini sebelum ini. Jadi pada permulaan cerita aku agak bluurr. Tak faham dengan jalan cerita. Tapi yang bestnya bila Alice (Milla Jovovich) bercerita tentang siapa diri dia dan apa yang telah terjadi sebelum ini, aku mula faham tentang Resident Evil ini.


Filem ini bagi aku agak bagus. Walaupun banyak tak logik, tapi biasalah, dah namanya filem, bukannya realiti. Aksi-aksi pergaduhan sangat superb. Ditambah pula dengan kehadiran creatures yang sangat menakutkan macam dua Axemen dan Las Plagas zombies, memang best.


Yang paling aku suka, filem ini tak mengantuk. Perjalanan cerita lancar. Tak ada part yang boleh menyebabkan kita tertidur, atau pening memikirkan apa sebenarnya yang berlaku. Semuanya diisi dengan aksi-aksi yang mendebarkan.


Kesimpulannya, memang best tengok cerita ini. Tapi aku tak boleh nak bandingkan dengan Resident Evil yang sebelum ini, sebab aku tak pernah tengok Resident Evil yang lain. Overall, 4 bintang!



Post a Comment